Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenen 11. Ulaştırma Şurası 05 – 07 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşti.
Açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kabine üyeleri ve yurtdışından gelen 15 bakanın birlikte yaptığı şura üç gün sürdü.
Şura’nın ikinci gününde yapılan Demiryolu Sektörü Panelinde UIC Genel Müdürü Jean-Pier Loibinoux, Avrupa Demiryolları ve Altyapı Şirketleri Topluluğu (CER) İcra Direktörü Libor Lochman, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Demiryolu Düzenleme Genel Müdürü Erol Çıtak, Demiryoluyla Uluslararası Taşımalara İlişkin Hükümetlerarası Örgüt (OTİF) Danışmanı Carlos Del Olmo konuşmacılar arasındaydı.
Demiryolu Sektörü Panel oturumunda DTD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öz “Demiryolunda Yük Taşımacılığı’nın Geleceği” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şûrası’nda “2023 ulaştırma hedefleri” belirlendi. “Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim” temasıyla gerçekleştirilen şûra toplantılarında, sektör raporu değerlendirmeye alınırken, 2035 yılı için hedeflerin genişletildiği bir yol haritası da çizildi.
11. Ulaştırma Şurası sonunda;
Demiryolu Ulaştırması 2035 için Hedefler belirlendi. Buna göre; demiryolunun yükte %20, yolcuda %15 paya çıkarılması hedeflendi.
Ayrıca;
•2023-2035 yılları arasında 6 bin km yeni demiryolu ağı yaparak toplam demiryolu ağının 31 bin km’ye çıkartılması.
•60 milyon nüfusun olduğu 15 ilde hızlı ve yüksek hızlı tren bağlantısının gerçekleştirilmesi.
• Yüksek teknoloji altyapısına sahip demiryolu sanayisinin tamamlanması, yerli üretimin en üst seviyeye çıkarılması ve demiryolu ürünlerinin dünyaya pazarlanması.
• Demiryolu ağının diğer ulaştırma sistemleri ile entegrasyonunu sağlayacak şekilde akıllı ulaşım altyapıları ve sistemleri geliştirilmesi.
•Uluslararası kombine taşımacılık ve hızlı tedarik zinciri yönetiminin kurulması ve yaygınlaştırılması.
•Demiryolu araştırması, eğitim ve sertifikasyon konusunda dünyada söz sahibi olunması,
•Boğazlar ve Körfez geçişlerinde demiryolu hat ve bağlantılarının tamamlanarak Asya-Avrupa- Afrika kıtaları arasında önemli bir demiryolu koridoru haline gelinmesi.
•Demiryolu ulaştırması faaliyetlerinin düzenlenmesi ile ilgili yasal ve yapısal mevzuatın uluslararası ve AB mevzuatları paralelinde güncellenmesi.
•Demiryolu ağının diğer ulaştırma modları ile entegrasyonunu sağlayacak şekilde akıllı ulaşım altyapıları ve sistemleri ile donatılması.
•Demiryolu yük taşımacılığında yüzde 20’ye, yolcu taşımacılığında ise yüzde 15’e ulaşılması.
Sayfada Ara
DUYURU
Köşe Yazıları
Aşağıdaki formu kullanarak e-posta adresinizi sistemimize kayıt edin, gelişmelerden haberdar olun.
Çevirimiçi Broşürümüzü İndirmek İçin TIKLAYIN!
Raporumuzu İndirmek İçin TIKLAYIN!
Bilanço ve Gelir Tablosunu İndirmek İçin TIKLAYIN!